Heilige Hartenkerk
In de voormalige Heilige Hartenkerk, vlakbij het centrum van ’s-Hertogenbosch, is het Hemels Wonen. De Bonth van Hulten transformeerde het prachtige monument op de hoek Rubensstraat-Graafseweg naar een complex met 12 luxe stadsvilla’s. Pal daarnaast bouwden we nog eens twee ruime nieuwbouw stadsvilla’s, die qua architectuur fraai aansluiten op de kerk en de omgeving.
Binnenkijken in de herbestemde Heilige Hartenkerk
Het eindresultaat van de herbestemde Heilige Hartenkerk in ‘s-Hertogenbosch is te bewonderen op film. De officiële opening werd verricht door Huib van Olden, wethouder van onder andere Erfgoed en Herbestemming Monumenten. De eens zo belangrijke kerk aan de Rubensstraat blijft nu eyecatcher in de wijk. “Wij merken heel sterk dat de buurt het echt fijn vindt dat dit gebouw bewaard is gebleven”, vertelt Jan, een van de nieuwe bewoners.
Behoud door herbestemming
In januari 2019 gaf Alexander de Bonth samen met Huib van Olden, het startsein voor de uitvoering van de restauratie en herbestemming. Halverwege 2020 is deze herbestemming opgeleverd.
Deze herbestemming is in gang gezet door een goede afstemming tussen Bisdom Den Bosch, kerkbestuur Maria Johannes, de gemeente en haar gemeentelijk Herbestemmingsteam Monumenten en initiatiefnemer de Bonth van Hulten. Dankzij het vertrouwen, de durf, ambitie en kundigheid bij restauratie en herbestemming van monumenten, is een representatieve herbestemming van religieus erfgoed bereikt en is behoud van dit gemeentelijke monument nu zeker. De betrokkenheid van de Bosschenaren, de buurt, haar bewoners en vele anderen maakt herbestemming van religieus erfgoed extra bijzonder.
Kropholler
De Heilige Hartenkerk werd omstreeks 1950 ontworpen door Alexander Kropholler. Geïnspireerd door Berlage en de Delftse School, creëerde de architect een stijl waarbij eenvoud en baksteen centraal stond. Kenmerkend zijn de brede kozijnen en erkers, hoge gootlijnen, groene hagen, hoge daken en het gebruik van natuursteen.
Onze werkzaamheden
De herbestemming van de monumentale kerk was in meerdere opzichten een bijzonder project. De oorspronkelijke kerkdeuren in de voorgevel bleven behouden; ze staan permanent open en vormen een stijlvolle entree. Binnen is elke villa anders. Dat geldt ook voor de woningen in de sacristie en voor de hoger gelegen villa in het priesterkoor achterin de kerk. Zo ook voor de villa’s naast de kerk. Voor deze nieuwbouw werd gekozen voor een baksteen met een warme kleur die zowel past bij het straatbeeld als bij de kerk. De combinatie van slanke baksteen en dieperliggende voeg geven de vrijstaande woningen een uitstraling waarin heden en verleden elkaar respectvol vinden.
Veel elementen van de oorspronkelijke architectuur zijn behouden gebleven. Van de glas in lood ramen tot de zware houten deuren en wijwaterbakjes. Ook andere kenmerkende onderdelen, zoals spitsbogen en houten balken, bleven in het zicht.
Voor de realisatie van de ruime stadsvilla’s is eerst een deel gesloopt aan de binnenzijde van de kerk. Daarna hebben we nieuwe palen, een nieuwe begane grondvloer, nieuwe constructieve verdiepingsvloeren en constructieve woningscheidende wanden geplaatst.
Door de kap open te maken konden we vier inpandige dakterrassen realiseren, die van buitenaf niet zichtbaar zijn. Op de begane grond zorgen openingen in de gevel voor voldoende daglicht. Tot slot zijn de gevels en het dak van de kerk zorgvuldig en vakkundig gerestaureerd.
Trots
De herbestemming van de Heilige Hartenkerk is in alle opzichten een geslaagd project. Voor de nieuwe bewoners die hier een uniek thuis hebben gevonden. Voor de mensen uit de buurt die vol lof zijn over de transformatie. Voor de stad die blij is met het behoud van de kerk. En voor onze eigen mensen die met trots hebben kunnen laten zien wat ze aan vakmanschap in huis hebben.
Enkele onderstaande foto's zijn gemaakt door Wijnen Architectuur.
.